הגודל כן קובע
“במרפסת קטנה, העיצוב צריך להיות מדויק וממוקד ביותר. בדרך כלל אין בה הרבה שטח פנוי ומיותר”, אומרת המעצבת יוני פרידמן. מעצבת הפנים אודי ספיר חן מוסיפה כי “חשוב לבחור ריהוט שימקסם את שטחה של המרפסת, ויחד עם זאת ישאיר מספיק מקום לנוע ולהתרווח”.
מה אתה עושה כשאתה קם בבוקר?
“מאחר והמרפסת היא מקום בעל שטח מוגבל, אך משוחרר מתכתיבי פרוגרמה ופונקציונליות, כדאי לדייק בהגדרת הצרכים האישיים של בני המשפחה”, אומרים המעצבים דודי אוחיון ופנינית שרת אזולאי. “חלל המרפסת”, אומר אוחיון, “הוא פחות רשמי מהסלון או חדר השינה, ולכן יכולים להתרחש במרפסת סוגים שונים ומגוונים של פעילויות, תלוי כמובן בגודל המרפסת, החל מרביצה, דרך ארוחה משותפת, ועד משחק עם הילדים”. .
365 ימים פלוס מינוס
“מומלץ לחשוב על המרפסת ככזאת שצריכה לשרת אותנו ארבע עונות בשנה. כל השנה. הנושא העונתי הוא אחד האתגרים הגדולים בעיצוב המרפסת, מבחינת צמחייה, אוורור או חימום, סוגי הריהוט והאביזרים ופתרונות איחסון. חשוב שגם בחודשי החורף נוכל ליהנות מתרבות האירוח הנודדת מהפנים אל החוץ. במרפסת שלי למשל אני משתמשת בגופי חימום, וכך מנצלת את המרפסת לאירוח והנאה גם בחורף”, מציינת מעצבת הפנים לי אולשה
הגל הירוק
“שימוש בצמחיה בעיצוב המרפסת, ובעיצוב הבית בכלל, הוא אחד הטרנדים הבולטים ביותר בשנים האחרונות”, אומרת אולשה. “עיצוב מרפסות עם צמחיה מכניס את הטבע לבית ומייצר חוויה של צבירת מטענים חיוביים בדומה ליציאה לטבע. במרפסות שהנוף הנשקף מהן הוא נוף עירוני, הוספת צמחיה יכולה לייצר את התחושה של ג׳ונגל אורבאני, המשפיעה לא רק על סביבת החוץ, אלא גם על פנים הבית”, אומרת אודי ספיר חן. “מאחר ולא כולם אוהבים את הלכלוך וההתעסקות שיוצרת צמחיה טבעית, ניתן להשתמש בצמחיה מלאכותית ולבחור בעציצים איכותיים, שאינם מאבדים צבע וצורה בחשיפה לשמש”, ממליצה לי אולשה. וכפי שמסכמת פרידמן: “ירוק זה נהדר! להצללה, להדגשה ולנשמה. ולפעמים גם לסלט או לתה”.
תנו כבוד לנוף
“תמיד עדיף לבחור ריהוט עם מראה קליל ומחומרים קלים, על מנת להסתיר כמה שפחות מהנוף” אומר האדריכל דודי אוחיון. פרידמן מספקת הצצה גם לצד האחר של המטבע: “הנוף מהמרפסת יכול להיות חלומי, אך הוא עלול גם להיות סיוטי… הריהוט והגינון הם אמצעים מצוינים המאפשרים למסגר ולהדגיש נוף איכותי או להסתיר ולייצר פרטיות מכיוונים בעייתיים”.
ישיבות פסגה
“המפתח לכל מרפסת פעילה, הוא פינת ישיבה פרקטית ונוחה. פריטי החובה בכל מרפסת הם שולחן וכיסאות או ספות ישיבה, שיאפשרו כל סוג ישיבה בצורה נעימה ונינוחה מול הנוף, ויהפכו את המרפסת למקום המפלט הפרטי של בני הבית”, אומרת הילית קרש.
שינויי מזג האוויר
“תנאים סביבתיים משפיעים מאד על סביבת החוץ, בין אם זה הלחות והקורוזיה במקרה של מבנים הממוקמים קרוב לים, או רוחות עזות במקרה של דירות הממוקמות בקומות גבוהות. בבחירת פרטי העיצוב, חשוב להתייחס לתנאים אלו ולבחור בריהוט מתאים, עמיד וחזק, בהתאם למיקום של המרפסת”, מציינת אולשה. “אין ספק שמזג האוויר בארץ מהווה אתגר בכל הקשור לתחזוקה, ולכן חשוב להקפיד לקנות ריהוט ממותגים איכותיים ומוכרים, אשר מצליחים להתמודד יפה עם האקלים הים תיכוני”, אומר דודי אוחיון.
שטיח, לא רק בסלון
“כחלק מהמגמה המתייחסת אל המרפסת והגינה כאל הרחבה של הסלון, גם השטיחים נודדים מפנים הבית אל החוץ. שטיח במרפסת מעניק תחושה של חלל מפנק”, מציינת ספיר חן. שרת אזולאי מוסיפה כי השטיח במרפסת, כמו בחלל הפנימי, מגדיר את החלל, ולכן לא תוותר עליו, כפי שלא מוותרת על שטיח בסלון. שטיח הוא בבחינת “הפרטים הקטנים שעושים את ההבדל הגדול”, מסכמת אולשה.
אישי זה הכי
את הטאץ’ האחרון והסופי בעיצוב המרפסת יעניקו פריטים מיוחדים ומקוריים שתציבו בה. כך למשל סיפרו המעצבים שהציבו במרפסת מערכת מולטימדיה עבור משפחה חובבת מוזיקה, אוסף פסלים עבור משפחה חובבת אמנות, וקיר סקולנטים עם מפל מים למשפחה שביקשה, איך לא, להתחבר לטבע.
את כל האבזור והריהוט בכתבה ניתן למצוא באולמות התצוגה של TOLLMAN’S DOT